Grova GI-bröd

Grova GI-bröd


Börja din dag på ett bra sätt med det här saftiga brödet på fullkornsdinkel med lin- och solrosfrön.
Har du tålamod att vänta blir det ännu godare när det fått vila till nästa dag, inlindat i en ren handduk.
Tips! Tänk på att inte tillsätta saltet förrän degen fått vila en halvtimme. Detta för att degen ska få rätt struktur.
Det blir två bröd av detta recept.
Låt brödet jäsa 5 timmar eller över natten.

Ingredienser

5 dl kallt vatten
25 g jäst
1 ½ dl linfrön
2 dl solrosfrön
1 msk rapsolja
12-13 dl fullkornsdinkel

2 tsk salt (tillsätt efter en halvtimme)

Gör så här

Ugn 275°

Lös jästen i vattnet i en ProBaking skål.
Rör ner lin- och solrosfrön, rapsolja och mjöl.
Degen behöver inte arbetas länge, bara precis blandas ihop.
Låt den vila i 30 minuter.

Strö över saltet och arbeta in det i degen.
Det är enklast att knåda in saltet med händerna med degen kvar i bunken.
Sätt på locket och låt jäsa i 5 timmar eller över natten.

Sätt ugnen på 275°
Skölj 2 st UltraPro 1 ½-liters formar med kallt vatten.

Stjälp upp degen på degunderlaget.
Dela den och forma till två släta limpor.
Lägg i formarna och skär 4 ganska djupa snitt med en vass kniv.

Sätt in brödet i nedre delen av ugnen med locket på.
Stäng genast ugnsluckan och sänk värmen till 225°.
Baka i ca 35 minuter.

Låt brödet svalna på galler under bakduk. Linda sedan in dem i rena handdukar.
Dinkelbrödet går utmärkt att frysa, men håller sig saftigt i flera dagar inlindat i handduken.

Lycka till! Njut av hembakat bröd!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0