Karstens Paella

Ingredienser

6 personer

  • 0,05 g saffran
    500 g färska musslor
    6 stora tigerräkor - helst med huvud
    400 g paellaris
    2 stora lökar
    ¼ bunt färsk persilja
    4 klyftor vitlök
    4 st grillade röda paprikor (från burk)
    200 g färska gröna bönor eller frysta,
    upptinade
    6 kycklinglår (lår och/eller överlår)
    1 l höns- eller fiskbuljong
    150 g hel chorizokorv
    1 tsk stark paprikakrydda
    Olivolja till stekning
    Salt och peppar


Tillvägagångssätt

1. Lägg saffranen i blöt i 1 dl kokande vatten.

2. Skölj musslorna i rinnande kallt vatten. Slå dem lätt mot kanten av vasken och använd enbart dem som stänger sig direkt. Skadade musslor och de som förblir öppnade efter ett slag ska kastas. Lägg i musslorna i Pro Baking Skål 1,5 l och sätt in skålen i kylskåpet för senare bruk.

3. Ta bort skalet från räkstjärtarna utan att rycka av huvudet. Lägg ett snitt längs ryggen av stjärtarna med U-series Universalkniv och ta bort strängen. Skölj dem lätt i kallt vatten och lägg dem i Pro Baking Skål 1,5 l i kylskåpet tills de ska användas.

4. Skölj genom riset grundligt i Pro Baking Skål 3 l i vatten 4-5 gånger tills vattnet blir klart. Låt det stå och dra i den sista omgången vatten och sikta sedan bort vattnet, precis innan du häller över riset i T chefseries™ Paellapanna.

5. Hacka löken fint i Herb Chopper. Skölj persiljan grundligt i kallt vatten och plocka isär den så du enbart får blommorna utan stjälk. Skala vitlöksklyftorna och skär dem i tunna skivor med U-series Universalkniv. Skär upp den röda paprikan i strimlor. Skär de gröna bönorna i bitar på 2-3 cm.

6. Bryn kyckling i olivolja i T chefseries™ Paellapanna. Stek dem gyllene på skinnsidan först. Tillsätt persiljebuketterna när kycklingbitarna ska vändas. Bryn dem lätt på köttsidan och ta av dem från pannan. Krydda med salt och peppar.

7. Skär upp chorizokorven i skivor, stek dem lätt på båda sidor och lägg dem tillsammans med kycklingen.

8. Skruva ner till medelvärme och tillsätt den hackade löken, vitlöksskivorna och paprikan. Sautera löken utan att bränna den, tills den blir skinande.

9. Tillsätt det sista riset och rör runt den i lökblandningen med Rörslev. Tillsätt därefter de skurna bönorna och paprikan och rör runt blandningen tills den har fördelat sig jämnt i pannan. Lägg på kycklingbitarna och chorizokorven.

10. Blanda ihop saffranen och saffransvattnet med 1 liter hönsbuljong (TIPS! när buljongen är påhälld, ta tag i bägge handtagen på T chefseries™ Paellapanna och skaka fram och tillbaka ett par gånger, så bränns riset inte fast). Skruva ner till svag värme och låt rätten småputtra i 15 minuter utan lock. Rör inte i pannan under tiden!

11. Lägg musslor och tigerräkor ovanpå rätten. Strö lite salt på räkorna. Lägg lock på rätten och kolla efter 5-7 minuter om musslorna har blivit ångade/öppnade, och om räkorna har blivit röda.

12. Ge eventuellt rätten ett par minuter extra tid om det behövs, men kom ihåg att räkor och musslor bara precis ska vara färdiga, annars blir de som tuggummi i konsistensen…

13. Strö eventuellt hackad persilja över rätten.

14. Servera i T chefseries™ Paellapanna.


Kommentarer
Postat av: Anna/Frostrosor

Bättre med 0,5 gram saffran! BLir lite jobbigt att lirka upp en tiondel av påsens innehåll! :-)

Trevlig helg!

2011-12-09 @ 22:07:39
URL: http://frostrosor.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0