Timjan- och pepparstekt kalv med sallad på varma primörer
1 kg kalvstek | |
1 tsk salt | |
2 tsk svartpeppar | |
2 msk timjan, plockad färsk | |
Sås
1 st liten gul lök | |
0,5 msk smör | |
1 dl vitt vin | |
2 dl vatten | |
0,5 st hönsbuljong | |
1 dl vispgrädde | |
1 krm salt | |
1 krm |
Primörsallad
0,75 d vattenl | |
2 msk smör | |
1 msk olivolja | |
12 st morötter | |
100 g haricots verts | |
12 st sparrisar, färska gröna | |
18 st kokta färskpotatisar | |
12 st rädisor | |
6 st salladslök | |
2 msk skånsk senap | |
0,5 tsk salt | |
1 krm svartpeppar | |
1 dl dill |
Tillagning:
1. Kött: Sätt ugnen på 150°.
Putsa kalvsteken och skär den på mitten till två avlånga bitar.
Bind upp köttet med krympt bomullssnöre och krydda med salt, peppar och timjan.
Lägg köttetet i en UltraPlus och stek mitt i ugnen 40 – 60 minuter
tills innertemperaturen är 65°, köttet ska vara rosa.
Ta ut och låta köttet vila ca 10 min utan lock.

2. Sås:
Skala och finhacka löken.
Fräs löken i smör utan att den tar färg.
Tillsätt vinet och låt det koka ihop tills hälften återstår.
Tillsätt vatten, buljongtärning och grädde. Koka ihop till hälften.
Smaka av med salt och peppar.



3. Primörsallad:
Koka upp vatten, smör och olivolja i en vid kastrull.
Skär eller klyfta morötterna och skär haricots vertsen i sneda bitar.
Lägg ner morötter och haricots verts i kastrullen och sjud 3 min under lock.
Skär sparrisen i sneda bitar, lägg ner i kastrullen och sjud ytterligare 2 min under lock.
Halvera potatis och rädisor och strimla salladslöken.
Lägg potatis, rädisor och salladslök i kastrullen med de övriga grönsakerna och sjud tills de är varma.
Smaka av med senap, salt och peppar.



5. Servering:
Skär köttet i skivor.
Värm och mixa såsen skummig.
Lägg upp köttet på tallrikar med den ljumma primörsalladen och sås.
Strö över dill och servera.


Putsa kalvsteken och skär den på mitten till två avlånga bitar.
Bind upp köttet med krympt bomullssnöre och krydda med salt, peppar och timjan.
Lägg köttetet i en UltraPlus och stek mitt i ugnen 40 – 60 minuter
tills innertemperaturen är 65°, köttet ska vara rosa.
Ta ut och låta köttet vila ca 10 min utan lock.

2. Sås:
Skala och finhacka löken.
Fräs löken i smör utan att den tar färg.
Tillsätt vinet och låt det koka ihop tills hälften återstår.
Tillsätt vatten, buljongtärning och grädde. Koka ihop till hälften.
Smaka av med salt och peppar.



3. Primörsallad:
Koka upp vatten, smör och olivolja i en vid kastrull.
Skär eller klyfta morötterna och skär haricots vertsen i sneda bitar.
Lägg ner morötter och haricots verts i kastrullen och sjud 3 min under lock.
Skär sparrisen i sneda bitar, lägg ner i kastrullen och sjud ytterligare 2 min under lock.
Halvera potatis och rädisor och strimla salladslöken.
Lägg potatis, rädisor och salladslök i kastrullen med de övriga grönsakerna och sjud tills de är varma.
Smaka av med senap, salt och peppar.



5. Servering:
Skär köttet i skivor.
Värm och mixa såsen skummig.
Lägg upp köttet på tallrikar med den ljumma primörsalladen och sås.
Strö över dill och servera.


Kommentarer
Trackback