Grönsaksbullar

Inspiration till barnens matsäck

Förgyll barnens skolstart med lite roligare matsäcksmat, så får de massor av energi.
Servera till exempel en hälsosam grönsaksbulle (se recept nedan) med barnets älsklingspålägg på spröd sallad. Bullen kan göras skojig med ett glatt clownansikte. Lägg riven morot som hår, skär en gurka och använd den som ögon, skär toppen av en tomat och lägg den som näsa, fördela alfalfagroddar i form av en mun och lägg en paprikastrimla i mitten av groddarna.
Du kan också servera olika små smörgåsar skurna i roliga figurer med kakformar.


Nyttiga grönsaksstavar av morötter, gurka, paprika, selleri m.m. blir godare om man serverar dem med nyttig dressing av t.ex. creme fraiche med låg fetthalt som är kryddad med färska örter.

Till dessert blir tandstickor eller spett med flera slags frukter en fin avslutning. Gör till exempel ett spett med en druva, en äpplebit och jordgubbe och ett annat spett med bitar av apelsin, kiwi och päron eller blanda från fruktskålen därhemma.

Grönsaksbullar

Ingredienser till 16 st.

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 dl yoghurt naturell
1½ tsk grovt salt
2½ dl grahamsmjöl (kan ersättas av 2 dl bulgur)
Ca 12,5 dl vetemjöl
250 g grönsaker, t.ex. rödbetor, morötter eller squash
1 ägg

Smula jästen och rör ut den i ljummet vatten i en stor skål. Rör med en grytsked tills jästen har löst sig. Tillsätt yoghurt och salt.

Rör ned grahamsmjöl eller rå bulgur och tillsätt därefter vetemjöl tills degen är så fast att den kan knådas med händerna (spara 1 dl vetemjöl till utbaket).

Knåda degen slät och smidig. Häll i mjöl tills degen släpper från bordet.

Lägg degen i en skål med en ren kökshandduk över. Ställ degen för jäsning i rumstemperatur i ca 1 timme.

Skala morötter eller rödbetor. Tvätta squashen. Riv grönsakerna på Bake-to-Basics Rivjärn med insatsen för fina strimlor. Knåda in de rivna grönsakerna i degen.

Sätt ugnen på 225°C.

Rulla degen till två rullar och dela dem i åtta stycken vardera. Rulla dem till bollar och lägg dem på Silikon Bakunderlag. Låt bullarna jäsa i 30 minuter.

Knäck ägget i en liten skål och vispa det med en gaffel. Pensla bullarna med ägget.

Ställ bakplåten i mitten av ugnen. Baka i ca 20 minuter. Ta ur en bulle ur ugnen – använd grytlappar. Bullen är färdigbakad när det låter ihålig om man slår på undersidan av den.

Låt bullarna svalna på galler.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0