Amerikanskt Bananbröd
Nyttigt grovt och ändå bananmjukt i smaken
En riktig höjdare till lata julfrukostar.
1/2 paket jäst 25 g.
1 1/4 dl mjölk, 37 grader
3 stora mogna bananer
4 msk honung
1 tsk salt
1 msk citronsaft
80 gram rumsvarmt smör
5 dl grahamsmjöl
ca 4 dl vetemjöl specialmed fullkorn
Gör så här:
Rör ut jästen i mjölken tills den löst sig. tillsätt mosade bananer, honung, salt och citronsaft. rör ner smöret lite i taget.
Tillsätt grahmsmjölet, sedan vetemjölet lite i taget till en rätt kladdig deg. Arbeta degen med mjölade händer. Täck över och låt jäsa 1 timme.
Stjälp upp degen på degunderlaget och knåda igenom den. Forma till en stor rätt lös limpa. Låt jäsa 1 timme i Silikonform rund, 2,4 liter.
Sätt ugnen på 220 grader. Grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter tills det fått en fin brun yta. Låt svalna utan bakduk så får du en knaprig skorpa. Skär upp brödet i tunna skivor.


En riktig höjdare till lata julfrukostar.
1/2 paket jäst 25 g.
1 1/4 dl mjölk, 37 grader
3 stora mogna bananer
4 msk honung
1 tsk salt
1 msk citronsaft
80 gram rumsvarmt smör
5 dl grahamsmjöl
ca 4 dl vetemjöl specialmed fullkorn
Gör så här:
Rör ut jästen i mjölken tills den löst sig. tillsätt mosade bananer, honung, salt och citronsaft. rör ner smöret lite i taget.
Tillsätt grahmsmjölet, sedan vetemjölet lite i taget till en rätt kladdig deg. Arbeta degen med mjölade händer. Täck över och låt jäsa 1 timme.
Stjälp upp degen på degunderlaget och knåda igenom den. Forma till en stor rätt lös limpa. Låt jäsa 1 timme i Silikonform rund, 2,4 liter.
Sätt ugnen på 220 grader. Grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter tills det fått en fin brun yta. Låt svalna utan bakduk så får du en knaprig skorpa. Skär upp brödet i tunna skivor.


Kommentarer
Trackback