Maten du ska äta för att bli frisk och sund

1. Apelsin. Rik på C-vitamin som behövs för hudens spänstighet. Ger fibrer som får fart på magen och upp till 170 flavonoider (grupp av antioxidanter) som kan sänka blodtryck och stabilisera blodsocker samt lindra inflammationer. I apelsinens skal finns limonoider (med skarp smak) som kan hämma cancer i lungor, hud, mage, bröst.
2. Avokado. Proppad med E-vitamin som bidrar till att hålla huden fuktig och minska torrhetsrynkor - samt B-vitaminer som stärker håret. Innehåller nyttigt fett som sänker blodfetterna. Dessutom ett mycket basiskt livsmedel som lugnar uppblåst och orolig mage.
3. Blåbär. Det blå (egentligen mörkröda) färgpigmentet - antocyanin - är en antioxidant som bidrar till smidigare hud och kärlväggar - samt att skydda hjärncellerna från för tidigt åldrande. Skyddar också mot solens farliga strålning och motverkar inflammationer.
4. Broccoli. Hjälper huden att reparera solskador. Innehåller den kraftfulla antioxidanten sulforafan som kan motverka cancer. Kan också minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Och broccoli är bra för våra ögon; en kost rik på broccoli minskade risken för grumlad lins, grå starr, med 23 procent i en amerikansk studie.
5. Choklad (mörk, minst 70 procent kakaohalt). Kakao ökar blodflödet i huden vilket kan ge bättre fuktnivå och hudstruktur. Rik på flavonoider som skyddar våra blodkärl - kan bidra till att sänka blodtrycket och minska risken för blodpropp. Innehåller dock massor av kalorier och mättat fett - så choklad ska alltid ätas med måtta.
6. Granatäpple. Rik på C-vitamin och antioxidanter som bygger upp huden. Forskning visar att granatäpplet kan minska risken för åderförkalkning och bidra till att sänka blodtrycket, samt bromsa prostatacancer.
7. Grönt te. Innehåller antioxidanten EGCG - ämne som motverkar att solens UV-strålar skadar huden. Man tror också att ämnet bromsar cancer samt lindrar inflammationer. En amerikansk studie visade att överviktiga som drack grönt te regelbundet minskade sin fettvävnad - framför allt det skadliga bukfettet.
8. Havre. Rik på zink som är viktigt för huden och immunförsvaret samt B-vitaminer som ger ett friskare hår. Motverkar inflammationer och kan därmed dämpa olika hudproblem. Innehåller fytonutrienter som minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
9. Jordgubbar. Ett superbär som stärker produktionen av kollagen i huden och skyddar mot solens skadliga effekter. Innehåller massor av viktiga antioxidanter som gynnar kroppens försvar mot åldrande och sjukdomar som cancer och olika hjärtsjukdomar.
10. Lax. Bra för huden och hjärnan. Rik på ämnet DMAE som bildar en av hjärnans signalsubstanser, acetylkolin - därför tror man att ämnet bromsar åldersförändringar i hjärnan. Lax innehåller mycket A-vitamin som är viktigt för huden: bidrar till maximal cellväxt i överhuden, reparation och cellförnyelse. Innehåller också selen som motverkar inflammationer i huden.
11. Linfrö. De nyttiga fettsyrorna kan ge lyster åt hyn. Några matskedar linfrön per dag har i flera studier visat sig ha en kraftigt kärlskyddande effekt.
12. Morötter. Motverkar torr och fjällande hy. Rik på A-vitamin eller betakaroten som kan omvandlas till detta vitamin som är så bra för huden. Morötter tros också vara bakterie- och virushämmande - och kan alltså hjälpa oss att hålla oss friska.
13. Nypon. Oljan från nypon stärker tillväxten av hudceller och gör huden mer elastisk. Effekten beror sannolikt på väldigt högt innehåll av A- och C-vitamin. Nypon ska också vara bra mot ledvärk och inflammationer.
14. Olivolja. Rik på nyttigt, enkelomättat fett, E-vitamin och olika antioxidanter som stärker huden och fördröjer dess åldrande. Gör blodet mer lättflytande - skyddar kärl och hjärta. Motverkar inflammationer.
15. Rapsolja. Kan sänka kolesterolvärdet - ännu lite bättre än exempelvis olivolja. Kan minska risken för blodproppar och hjärt-kärlsjukdomar, framför allt hos kvinnor. Oljan tros också ha en skyddande effekt mot typ 2-diabetes.
16. Spenat. Packad på antioxidanter, vitaminer och mineraler: C-vitamin, betakaroten, kalcium, magnesium, järn... Man tror att spenat minskar risken för flera cancerformer, till exempel tjocktarmscancer.
17. Tomater. Tomatens lykopen (färgämne) fungerar som "ätbart solskydd" - det minskar risken att vi bränner oss och motverkar att huden åldras i solen. Lykopen motverkar också hjärtinfarkt och stroke.
18. Valnötter. Innehåller zink som är viktigt för huden och immunförsvaret. Du får också i dig omega-3 i form av ALA som bidrar till smidigare hud, ellagsyra som skyddar mot skadligt UV-ljus och melatonin som förbättrar sömnen. Bra mot inflammatoriska tarmsjukdomar, som IBS.
19. Vitlök. Medverkar till bättre kärlhälsa, vilket är bra för hudens cirkulation. Motverkar virus och bakteriella infektioner.
20. Äpplen. En av våra bästa källor till skyddsämnena flavonoider som minskar risken för cancer, stroke och andra hjärt- och kärlsjukdomar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0