Våfflor med lågt GI 4

Ingredienser:

Våffelsmet:

  • 4 dl vetemjöl med fullkorn
    • eller 4 dl dinkelmjöl
    • eller 2 dl vetemjöl och 2 dl grahamsmjöl
    • eller 2 dl dinkelmjöl och 2 dl dinkelmjöl fullkorn
  • 1 tsk bakpulver
  • 0.25 tsk salt
  • 5 dl mjölk
  • 2 st ägg
  • 100 g smör
    • eller 1 dl vispgrädde

    Gör så här:

    Om du använder smör, smält smöret och låt det svalna under tiden du rör ihop resten.

    Använd gärna en vanlig handvisp när du gör våffelsmeten.

    Blanda mjöl, bakpulver och salt.

    Vispa ihop mjölblandningen med ca hälften av mjölken och rör till en jämn smet. Vispa därefter ned resten av mjölken.

    Vispa ned äggen. Vispa ihop med det smälta smöret alternativt grädden.

    Värm våffeljärnet. Pensla laggen noggrant med smör eller flytande margarin innan du gräddar första våfflan. Sedan ska den inte behöva smörjas mer.

    När våffeljärnet är ordentligt varmt (brukar vara en lampa som signalerar detta) så är det dags att grädda första våfflan.

    Vispa i våffelsmeten. Häll på 0,75 - 1 dl smet på laggen, så att nästan hela laggen täcks av smeten. Grädda våfflorna tills de blir guldbruna. Det brukar ta 1-2 minuter med mitt våffeljärn. Man får testa sig fram tills man hittar rätt mängd smet och rätt tid.

    Låt våfflorna svalna på galler om du inte äter upp dem direkt. (Du bör inte lägga dem i en hög på en tallrik för då försvinner frasigheten och de blir mjuka och sladdriga.)

    Servera med vispad grädde och färska bär. Vill du ha mera sött kan man strö över lite fruktsocker eller råsocker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0