Ostkakans dag

Min mormor Edit i Ramm var känd i södra östergötland och norra småland som en expert på att göra ostkaka.
Min moster gör fortfarande ostkaka efter hennes recept men riktigt som mormors blir den inte.
I nödfall får det duga med Frödinge Ostkaka

Småländsk ostkaka på Kajsa Carlssons vis

För 6 personer.

Den ostkaka som säljs av Frödinge Mejeri i dag i butik har samma grundrecept som den ostkaka Kajsa Carlsson lagade i sitt kök åt Frödinge för över 50 år sedan.

Kajsa serverar ostkakan ljummen med drottningsylt och grädde!
Jag brukar som omväxling servera den med fruktkompott och lättvispad grädde.

Ingredienser

Ostkorn

3 l mjölk
2 dl vetemjöl
4 gr koncentrerad löpe( 25 droppar), spätt med 16 gr vatten
eller
50 droppar utspädd löpe ( köp på apoteket), då behövs inte vatten

Äggblandning

2 st ägg
1 dl strösocker
0,5 msk vetemjöl
1 dl (drygt) vispgrädde
1 msk (drygt) hackad sötmandel
1 tsk hackad bittermandel (eller ett par droppar bittermandelolja)

         

Gör så här

 
Ostkorn:
Häll vetemjölet i kastrullen och blanda i mjölken lite i taget så att det inte klumpar sig.
Sätt kastrullen på plattan (högsta värme) och värm till 38 grader under omrörning.
Dra av kastrullen och blanda i det utspädda löpet.
Sätt klockan på 35 minuter.
Rör så att löpet är ordentligt fördelat.
Låt ystmjölken stå under lock resten av tiden.
Gör sedan knivtestet på koaglet.
Ta en kniv och skär i koaglet och lyft så springan öppnas.
Vasslen ska inte släppa från väggarna. Då är det bra.
När du ser att vasslen inte släpper, sätt klockan på 10 minuter och börja brytningen med att skära massan i kuber.
Rör mycket försiktigt, gärna med den rundade delen av sleven främst.
Rör kraftigare efter hand.
När ostkornen känns som kesokorn hälls vasslen av med hjälp av ett durkslag.


Äggblandning:
Knäck äggen i en skål och vispa lätt.
Vispa därefter i de torra ingredienserna.
Tillsätt grädden och mandeln.
Ostkornen rörs ner i äggblandningen som sedan hälls ner i en kopparform och gräddas i 200 grader i knappt 1 timme. Det går även bra med en aluminiumform (ca 1kg).
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0