Älggryta
Älggryta
Ingredienser 10 portioner:
1 kg grytbitar av älg
1 flaska Porter (33-50 cl)
1 liter köttbuljong
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1 tsk timjan
1/2 kg potatis
2 morötter (cirka 200 g)
1 stor palsternacka (cirka 300 g)
1 purjolök (cirka 200 g)
1 gul lök
1 röd lök
1-2 klyftor vitlök
1 kruka färsk persiljaTillagning:
Ansa grytbitarna från senor. Dela dem eventuellt i mindre bitar om de är för stora.
Bryn köttet i smör i en sautégryta.
Tillsätt Porter-ölen, buljongen, timjanen, saltet och vitpepparn. Låt sjuda under lock 45 minuter.
Skala rotfrukterna och skär i tärningar 1-2 centimeter stora.
Ansa och skölj purjolöken väl. Strimla den fint.
Ansa den gula och röda löken och strimla dem fint.
Tillsätt rotfrukterna, purjolöken samt den gula och röda löken till grytan.
Ansa vitlöken och pressa över grytan.
Rör runt och låt sjuda tills rotfrukterna är färdigkokta, prova med sticka.
Hacka persiljan fint och rör ner i grytan. Spara lite persilja till garnering.
Servera gärna med ett gott bröd.
Ingredienser 10 portioner:
1 kg grytbitar av älg
1 flaska Porter (33-50 cl)
1 liter köttbuljong
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1 tsk timjan
1/2 kg potatis
2 morötter (cirka 200 g)
1 stor palsternacka (cirka 300 g)
1 purjolök (cirka 200 g)
1 gul lök
1 röd lök
1-2 klyftor vitlök
1 kruka färsk persiljaTillagning:
Ansa grytbitarna från senor. Dela dem eventuellt i mindre bitar om de är för stora.
Bryn köttet i smör i en sautégryta.
Tillsätt Porter-ölen, buljongen, timjanen, saltet och vitpepparn. Låt sjuda under lock 45 minuter.
Skala rotfrukterna och skär i tärningar 1-2 centimeter stora.
Ansa och skölj purjolöken väl. Strimla den fint.
Ansa den gula och röda löken och strimla dem fint.
Tillsätt rotfrukterna, purjolöken samt den gula och röda löken till grytan.
Ansa vitlöken och pressa över grytan.
Rör runt och låt sjuda tills rotfrukterna är färdigkokta, prova med sticka.
Hacka persiljan fint och rör ner i grytan. Spara lite persilja till garnering.
Servera gärna med ett gott bröd.
Kommentarer
Trackback