Blåbärspaj med vaniljkräm

Ingredienser

Mördeg:
300 gkallt smör
8 dlvetemjöl
1 dlflorsocker
2 stekologiska ägg
1 mskkallt vatten (om det behövs)
Fyllning:
500 gfrysta björnbär (två paket)
500 gfrysta blåbär (två paket)
2 stcitroner, rivet skal av
2 dlströsocker
3 dlpotatismjöl
Pensling:
1 stägg
1 mskmjölk
Råsocker
Vaniljkräm:
1 stvaniljstång
6 stekologiska äggulor
1 dlströsocker
6 dlvispgrädde

Gör så här

1. Mördeg:

2. Blanda kallt smör med vetemjöl och florsocker i QuickChef III och kör med knivarna tills det blandats.

3. Tillsätt äggen och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vatten vid behov.

4. Sätt på locket och låt den vila i kylen i minst 15 minuter.

5. Fyllning:

6. Sätt ugnen på 175 grader.

7. Klä ett pajskal med cirka 2/3 av mördegen med hjälp av den lilla kaveln.

8. Rör ihop de djupfrysta björnbären och blåbären.

9. Tillsätt socker, potatismjöl och citronskal och fyll pajskalet, se till att blandningen fördelas jämt över pajskalet.

10. Kavla ut resten av degen till en rund platta och använd den andra delen till kaveln för att göra ett nät som läggs över bärfyllningen.

11. Vispa upp ägget med mjölken och pensla remsorna. Strö råsocker över.

12. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i cirka 35-40 minuter.

13. Vaniljkräm: (8 portioner)

14. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.

15. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt.

16. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0