Choklad- och marängtårta med vispgrädde och apelsinmarinerade jordgubbar

 

Choklad- och marängtårta med vispgrädde och apelsinmarinerade jordgubbar

Recept av Karsten Kroman 

Chokladbotten:

Tillaga dubbel portion av degen. Portionerna rörs samman var för sig i Speedy Chef II.

 

Ingredienser:

75 g mjukt smör eller margarin

1½ dl mörkt farin- eller muscovadosocker

1 ägg

2½ dl mjöl

1 - 1½ msk kakao

¼ tsk hjorthornssalt

¼ tsk bikarbonat

1 dl mjölk

 

Tillvägagångssätt för chokladbotten:

·         Vispa det mjuka smöret tillsammans med sockret till en blandning i Speedy Chef II.

·         Tillsätt ägget och vispa.

·         Blanda mjöl, kakao, hjorthornssalt och bikarbonat i Pro Baking Skål 1,5 l. Lyft bort locket med visptillsatsen från Speedy Chef II och lägg i mjölblandningen i Speedy Chef II. Vänd ihop med Degskrapa (blandningen är för fast för att använda visptillsatsen). Tillsätt mjölken lite i taget. Lägg degen i Pro Baking Skål 3 l.

·         Gör en sats deg till. Blanda samman de två degarna i Pro Baking Skål 3 l.

·         Lägg Silikon Bakunderlag på en bakplåt och forma ut degen till ett jämnt lager cirka 2 cm från kanten.

·         Baka bottnen mitt i ugnen på cirka 180° - 190° C. När man trycker till bottnen lätt och det inte blir några märken är bottnen färdig, det tar cirka 15 minuter.

 

Marängbotten:

 

Ingredienser:

2 äggvitor

1½ dl

1½ dl florsocker

 

Tillvägagångssätt marängbotten:

·         Se till att Speedy Chef II är ren och torr. Se också till att äggvitorna är kalla och fria från äggulor.

·         Vispa äggvitorna hårt i Speedy Chef II och tillsätt hälften av florsockret. Vispa 5-10 gånger. Vänd i resten av florsockret i marängblandning med Degskrapa (blandningen är för fast för att använda visptillsatsen).

·         Fördela marängen på halva Silikon Bakunderlag på längden, 2 cm från ytterkanterna.

·         Baka marängen i ugnen på 110° - 125° C tills den släpper från Silikon Bakunderlag, detta tar cirka 60 minuter.

 

Fyllning:

 

Ingredienser:

4 dl apelsinjuice

2 lådor jordgubbar à cirka 500 g

½ dl florsocker

½ l vispgrädde

 

Tillvägagångssätt fyllning:

·         Koka juicen så den halveras i T chefseries™ Kastrull 2,4 l och låt den svalna av.

·         Rensa jordgubbarna och ta bort den gröna stjälken med U-Series Örtkniv.

·         Skär jordgubbarna i 2 bitar och marinera dem i juicen tillsammans med florsockret.

·         Vispa upp vispgrädden i Speedy Chef II eller i Snabb Shaker.

 

Bygg ihop kakan:

·         Dela chokladbottnen i 2 delar på längden och skär till så att kanterna blir fina.

·         Lägg den ena bottnen i Festbox Rektangulär med den skorpiga sidan neråt.

·         Häll på lite av jordgubbsmarinaden på bottnen.

·         Lägg på vispgrädde på bottnen och sedan hälften av de avrunna jordgubbarna.

·         Lägg på den avkylda marängbottnen.

·         Fördela resten av jordgubbarna på marängbottnen och lägg sedan på nästan all vispgrädde som är kvar. Spara lite för dekoration av kanterna.

·         Avsluta med sista chokladbottnen. Skär eventuellt till marängbottnen försiktigt, så att den passar till resten av kakan. Smeta på den sista vispade grädden på sidorna av kakan med Liten Degskrapa eller använd Squeeze-It för att dekorera.

Pudra florsocker över kakan med Mått & Mix och dekorera med myntablad eller citronmeliss

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0