Bisfenol A äntligen förbjudet i nappflaskor

Fr.o.m idag, den 1 juni 2011 är det förbjudet att sälja giftiga nappflaskor i EU.
I Tupperware har vi alltid haft giftfria produkter.

I ett urdrag ur en intervjuv säger Monica Lind, som är miljötoxikolog och forskar på hur den här typen av miljögifter påverkar vår hälsa.
:
På vilket sätt är den farlig för människor?
— Eftersom bisfenol är östrogen påverkar den östrogena vävnader och att experimentera med hormoner är alltid riskfyllt. Några nyligen publicerade epidemiologiska studier har visat att det finns en koppling till diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar hos vuxna och beteendestörningar som aggressivitet hos barn. Påverkan av bisfenol ger en tillväxt av bröstvävnad och prostatavävnad och skulle därmed kunna leda till bröst- och prostatacancer.

På frågan varför ett förbud dröjt så länge svarar hon:
Bisfenol är en väldigt lönsam kemikalie, så självklart finns det ett visst motstånd. Vi forskar ju för att ta reda på effekter men kemikalieindustrin stretar emot. Det är en hård kamp mellan forskare som är oberoende och som är beroende, det vill säga forskare som är betalda av industrin för att göra studier. Sedan kan man inte förbjuda allt, BPA är en jättebra plasthärdare och vi behöver den i en massa produkter, men jag tycker att man kan undvika att få i sig den via maten.

— Jag tycker att man borde använda sig av försiktighetsprincipen eftersom det finns många studier som visar att bisfenol är skadlig vid låga doser. Därför borde vi undvika att bisfenol har direktkontakt med mat, både vad gäller bisfenol i nappflaskor och i andra livsmedelsförpackningar.

Nu väntar vi bara på att även andra produkter som matlådor och leksaker ska rensas från bisfenol.
Under tiden använder vi Tupperware som är, och alltid varit bisfenolfritt.

Monica har även forskat mycket om sambandet mellan bisfenol A och fetma.
http://www.uu.se/press/pm.php?id=1023


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0