vörtbröd
Vörtbröd
1 paket jäst
50g smör
2,5 dl julöl (gärna ett lite mörkare öl)
2,5 dl julmust
1 dl sirap
0,5 msk mald pomerans
0,5 tsk nejlikor
1 tsk ingefära
3,5 dl rågmjöl
10-12 dl rågsikt
Till pensling:
1,5 msk sirap
0,5 dl vatten
Smula ner jästen i en ProBaking skål.
Smält smöret i MicroPlus kannan och häll i julmusten och ölen.
Värm upp till fingertemperatur.
Häll i lite av smörblandningen i bunken med jäst och rör runt tills jästen är helt upplöst.
Häll i resten av vätskan.
Tillsätt sirapen.
Krossa nejlikor till fint pulver med hjälp av t.ex. en mortel.
Ha i alla kryddorna i degspadet.
Rör ner rågmjölet.
Blanda i rågsikten lite i taget tills degen släpper bunken.
Ställ degen till att jäsa under lock i ca 40 min.
Lägg upp degen på degunderlaget och dela den i två lika stora delar, forma till två limpor.
Nagga bröden och låt ligga under bakduk och jäsa i ytterligare 30 min.
Pensla bröden och ställ in nederst i ugnen på 200 grader i 30 min.
Smith, it is a great post thanks for posting it!