Vaniljbullar

Ingredienser till vaniljbullarna:

1
msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ägg
1 l vetemjöl special 

Vaniljkräm:

5
dl mjölk, 3%
1 stång vanilj
1.5 dl strösocker
7 st äggulor
1.5 dl maizenamjöl
50 g mjukt smör

Gör så här:


Vaniljkräm:
Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna.
Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken.
Koka upp.
Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med SpeedyChef.
Slå över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning.
Det får inte koka!
Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.
Tillsätt smöret,
låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl.

 

Degen:
Mal kardemummakärnorna fint i en mortel
Värm med mjölken och kardemumman i micropluskannan tills den är ljummen, 37 grader.
Skär smöret i små tärningar.
Smula ner jästen i Vippskål 3 liter och blanda med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en lös och smidig deg.
Jäs degen under lock i Vippskålen tills locket poppar upp, (om du sätter den i hett vatten i diskhon tar det ca 10 minuter).
Sätt ugnen på 220 grader.
Häll upp degen på degunderlaget och nyp en bit deg med ett Avantiglas och snurra degen mot underlaget.
Lyft bullen till Silikon bakunderlag med hjälp av degskrapan.
Fyll vaniljkrämen i Squees-it och montera den långa pipen på.
Stick in pipen till mitten på bullen och kläm in en klick kräm i bullen.
Jäs till dubbel storlek under duk, cirka 30 minuter. 
Grädda bullarna gyllene, i cirka 7-8 minuter och låt sedan svalna något.
Pensla dem sedan med smält smör med hjälp av silikon pensel och rulla dem i strösocker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0