Ostkaka 14 november ostkakans dag
Ingredienser:
- 3 liter röd mjölk (3%)
- 0,75 dl vetemjöl
- 1 msk ostlöpe (apotekets)
- ½ dl sötmandel
- 2 bittermandlar
- 3 ägg
- ½ dl socker
- 3 dl grädde
Gör så här:
Blanda mjölet med 1 dl mjölk i Snabbshakern.
Värm upp resten av mjölken till 37 grader i en stor gryta. Ta av grytan från plattan. Vispa ner redningen. Vispa därefter ner ostlöpen. Det är viktigt att vispa ordentligt.
Låt sedan stå i rumstemperatur mellan 30 till 45 minuter.
Vispa kraftigt i den stelnade massan så att den separerar. Låt stå ytterligare 30 minuter.
Lägg en bit gasväv i Bake-to-Basics sil och ställ i Vispskålen 3,5 liter. Sila bort den tunna vätskan som kallas vassle från den tjockare vita kesoliknande ostmassan. Du kan krama ostmassan med händerna om du vill. Man kan ta lite i taget och sila och sedan hälla över ostmassan i en bunke. När man silat allt kan du hälla av ytterligare vassle från ostmassan om du märker att det separerat. Rör sedan om i ostmassan. Den överblivna vasslen kan du t.ex. använda som degspad om du vill baka bröd eller också är det bara att hälla bort den.
Mal mandel och bittermandel i Multikvarn med den fina rivinsatsen. Vispa ägg, socker och grädde tillsammans med vispen. Tillsätt den malda mandeln. Blanda ihop detta med ostmassan. Häll sedan upp ostkakesmeten i UltraPlus Lasagnefat och lägg på locket.
Grädda mitt i ugnen 175 grader i 1 timme. Samma temperatur även till varmluftsugn.
Man kan även använda någon annan Ultraplusform minst 2 liter men öka gräddningstiden ju tjockare ostkaka du gräddar.